Ga terug
+ servings
Citroen maanzaadcake

Citroen Maanzaadcake

5 van 1 stem
Print Pin
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Servings: 1 cake

Ingrediënten

Voor de cake:

  • 200 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el maanzaad
  • Rasp van 2 biologische citroenen
  • Sap van 1 citroen
  • 2 el volle yoghurt of zure room
  • Snufje zout

Voor de citroensiroop:

  • Sap van 1 citroen
  • 50 g poedersuiker

Voor de glazuur (optioneel):

  • 100 g poedersuiker
  • 1 –2 el citroensap

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 175°C hetelucht. Vet een cakevorm in (ca. 24 cm) en bekleed met bakpapier.
  • Klop de boter en suiker romig en licht. Voeg de eieren één voor één toe, goed mixen na elk ei.
  • Spatel het zelfrijzend bakmeel erdoor, gevolgd door het maanzaad, de citroenrasp, het sap, yoghurt en een snufje zout. Meng tot een glad beslag.
  • Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in het midden van de oven in ca. 45-50 minuten gaar. Check met een satéprikker: komt deze er schoon uit, dan is de cake klaar.
  • Terwijl de cake nog warm is, meng je het citroensap met poedersuiker en giet je dit gelijkmatig over de cake. Laat volledig afkoelen in de vorm.
  • Voor een extra feestelijke afwerking kun je de cake afmaken met een glazuurlaagje: meng poedersuiker met citroensap tot een dik vloeibaar glazuur en druppel het over de afgekoelde cake.