Ga terug
+ servings
chiffon cake

Chiffon cake, heerlijke luchtige en zachte cake

5 van 1 stem
Print Pin
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Totale tijd: 1 uur
Servings: 1 cake
Author: cake recept

Ingrediënten

Droge ingrediënten:

  • 200 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 1 el bakpoeder
  • Snufje zout

Natte ingrediënten:

  • 5 eidooiers
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 120 ml water
  • 1 tl vanille-extract
  • Rasp van 1 citroen optioneel

Eiwitten:

  • 6 eiwitten
  • 1/2 tl wijnsteenzuur of een paar druppels citroensap
  • 50 g kristalsuiker

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Gebruik géén ingevette vorm! Een chiffon cake hecht zich aan de wanden om te rijzen.
  • Meng de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder en zout) in een grote kom.
  • Voeg de eidooiers, olie, water, vanille en citroenrasp toe. Klop dit tot een glad beslag.
  • Klop in een andere kom de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur of citroensap. Voeg geleidelijk de 50 g suiker toe tot er stevige pieken ontstaan.
  • Spatel voorzichtig de eiwitten door het eidooierbeslag. Neem je tijd, zo blijft het luchtig!
  • Giet het beslag in een ongevette tulband- of chiffonvorm. Bak de cake 50–60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake ondersteboven afkoelen (op een fles of als je vorm pootjes heeft). Zo zakt hij niet in!
  • Als hij helemaal afgekoeld is, ga je met een mesje langs de rand om de cake uit de vorm te halen.