Verwarm de oven voor op 160°C. Gebruik géén ingevette vorm! Een chiffon cake hecht zich aan de wanden om te rijzen.
Meng de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder en zout) in een grote kom.
Voeg de eidooiers, olie, water, vanille en citroenrasp toe. Klop dit tot een glad beslag.
Klop in een andere kom de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur of citroensap. Voeg geleidelijk de 50 g suiker toe tot er stevige pieken ontstaan.
Spatel voorzichtig de eiwitten door het eidooierbeslag. Neem je tijd, zo blijft het luchtig!
Giet het beslag in een ongevette tulband- of chiffonvorm. Bak de cake 50–60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
Laat de cake ondersteboven afkoelen (op een fles of als je vorm pootjes heeft). Zo zakt hij niet in!
Als hij helemaal afgekoeld is, ga je met een mesje langs de rand om de cake uit de vorm te halen.