Wat is een chiffon cake?
De chiffon cake is een super lekkere zachte en luchtige cake die in een speciale chiffon cake bakvorm gebakken word. Het lijkt een beetje op een sponge cake. Door de plantaardige olie die in het beslag gaan krijg je een heerlijke zachte cake die absoluut niet droog mag zijn. Het geheim van deze luchtige cake zit hem in de opgeklopte eiwitten die je door het beslag spatelt!
Chiffon bakvorm
Een chiffon bakvorm lijkt een beetje op een tulband bakvorm en kenmerkt zich door het gat in het midden. Mocht je geen speciale chiffon bakvorm hebben dan kun je eventueel ook een tulband bakvorm gebruiken. Wat vooral belangrijk is is dat je de bakvorm NIET invet. Anders kan de cake niet mooi omhoog komen wat juist zo belangrijk is bij deze luchtige chiffon cake.
Hoe zorg ik dat mijn chiffon cake niet inzakt na het bakken?
Belangrijk is om de cake volledig in zijn vorm af te laten koelen en dit doe je op zijn kop. Na het bakken draai je de vorm op zijn kop en zo laat je de cake afkoelen. Na het afkoelen kan je de cake voorzichtig lossnijden van de zijkanten van de vorm om deze te lossen. Ook is het belangrijk dat je de eiwitten goed door het beslag heenvouwt. Door dit voorzichtig en zorgvuldig te doen draagt dit bij aan het uiteindelijk eindresultaat.
Chiffon cake recept
Droge ingrediënten:
-
200 g bloem
-
150 g fijne kristalsuiker
-
1 el bakpoeder
-
Snufje zout
Natte ingrediënten:
-
5 eidooiers
-
100 ml zonnebloemolie
-
120 ml water
-
1 tl vanille-extract
-
Rasp van 1 citroen (optioneel)
Eiwitten:
-
6 eiwitten
-
1/2 tl wijnsteenzuur of een paar druppels citroensap
-
50 g kristalsuiker
Bereiding chiffon cake
-
Verwarm de oven voor op 160°C. Gebruik géén ingevette vorm! Een chiffon cake hecht zich aan de wanden om te rijzen.
-
Meng de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder en zout) in een grote kom.
-
Voeg de eidooiers, olie, water, vanille en citroenrasp toe. Klop dit tot een glad beslag.
-
Klop in een andere kom de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur of citroensap. Voeg geleidelijk de 50 g suiker toe tot er stevige pieken ontstaan.
-
Spatel voorzichtig de eiwitten door het eidooierbeslag. Neem je tijd, zo blijft het luchtig!
-
Giet het beslag in een ongevette tulband- of chiffonvorm. Bak de cake 50–60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
-
Laat de cake ondersteboven afkoelen (op een fles of als je vorm pootjes heeft). Zo zakt hij niet in!
-
Als hij helemaal afgekoeld is, ga je met een mesje langs de rand om de cake uit de vorm te halen.

Ingrediënten
Droge ingrediënten:
- 200 g bloem
- 150 g fijne kristalsuiker
- 1 el bakpoeder
- Snufje zout
Natte ingrediënten:
- 5 eidooiers
- 100 ml zonnebloemolie
- 120 ml water
- 1 tl vanille-extract
- Rasp van 1 citroen optioneel
Eiwitten:
- 6 eiwitten
- 1/2 tl wijnsteenzuur of een paar druppels citroensap
- 50 g kristalsuiker
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 160°C. Gebruik géén ingevette vorm! Een chiffon cake hecht zich aan de wanden om te rijzen.
- Meng de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder en zout) in een grote kom.
- Voeg de eidooiers, olie, water, vanille en citroenrasp toe. Klop dit tot een glad beslag.
- Klop in een andere kom de eiwitten stijf met het wijnsteenzuur of citroensap. Voeg geleidelijk de 50 g suiker toe tot er stevige pieken ontstaan.
- Spatel voorzichtig de eiwitten door het eidooierbeslag. Neem je tijd, zo blijft het luchtig!
- Giet het beslag in een ongevette tulband- of chiffonvorm. Bak de cake 50–60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
- Laat de cake ondersteboven afkoelen (op een fles of als je vorm pootjes heeft). Zo zakt hij niet in!
- Als hij helemaal afgekoeld is, ga je met een mesje langs de rand om de cake uit de vorm te halen.
Serveer Suggesties
-
Bestrooi met poedersuiker voor een klassieke look
-
Serveer met vers fruit en slagroom
-
Of geef ‘m een glazuur van citroen of sinaasappel