Help mijn cake is mislukt, hoe komt dat?

0 308

Hieronder staan wat problemen die mensen tegenkomen bij het bakken van een cake. Hierbij wil ik in ieder geval alvast het volgende meegeven. Elke oven is anders en soms moet je leren bakken met je eigen oven. In mijn oven kan een cake bijvoorbeeld 50 minuten moeten bakken en in jouw oven misschien wel 55 minuten. Ook ligt het er aan of je een hetelucht oven hebt of niet. De temperatuur bij een gewone oven moet hoger staan dan bij een hetelucht oven.

De recepten kloppen dus zeker wel maar het kan zijn dat bij jou de cake net iets langer in de oven moet dan bij mij of dat je de temperatuur iets lager of juist hoger moet zetten dan ik dat doe met mijn oven. Hoe vaker je bakt hoe meer je weet hoe de met je eigen oven moet bakken.

Mijn cake is te droog, hoe komt dat?

Het kan zijn dat je de cake te lang in de oven hebt laten staan, hou dus zoveel mogelijk de baktijd aan, of kijk 10 minuten voordat de baktijd afgelopen is al of de cake gaar is. Dit kun je doen door met een sate prikker in het midden van de cake te prikken, komt deze er schoon uit dan is de cake klaar.

Ook kan het zijn dat je teveel bakpoeder toegevoegd hebt, ook hier kan je cake droog van worden.

Zorg er ook voor dat je de cake snel inpakt zodra deze goed afgekoeld is, laat een afgekoelde cake dus niet te lang onafgedekt liggen, ook hier word de cake droog van.

Mijn cake barst open bij het bakken, hoe komt dat?

Vaak als de cake openbarst bij het bakken kan dit komen doordat je de cake op een te hoge temperatuur gebakken hebt of omdat je de cake letterlijk te hoog in de oven hebt gedaan. Zorg dus dat je de cake in het midden van de oven zet op een rooster zet en zet eventueel de temperatuur van de oven de volgende keer wat lager.

Mijn cake is aan de bovenkant te donker maar van binnen nog niet gaar, hoe komt dat?

Zoals hierboven al aangegeven is elke oven anders, waarschijnlijk is de oventemperatuur te hoog geweest bij het bakken. Daardoor is de cake te snel gaan kleuren terwijl er niet genoeg tijd is om de cake te garen. Zet dus de volgende keer je temperatuur iets lager zodat de cake genoeg tijd heeft om te garen zonder dat deze te donker word.

Mijn cake zakt in bij het bakken

Heb je toevallig de oven halverwege het bakproces een keer geopend? En was je oven wel goed voorverwarmd toen je de cake in de oven deed? De warmte zorgt voor het rijzen van het deeg, is de temperatuur dus te laag dan rijst de cake niet goed of zakt in als je de deur van de oven halverwege open doet. De eiwitten van de eieren in de cake stollen bij warmte en deze houden dan de cake in vorm, hiervoor is het dus belangrijk dat de oven goed voorverwarmd is en dat je de oven niet opendoet voordat de baktijd verstreken is.

Mijn cake blijft vastzitten in de vorm

Het is altijd heel belangrijk om de cakevorm goed in te vetten en daarna met bloem te bestuiven. Nog beter is om de zijkanten van de vorm met bakpapier te bekleden. Zo komt de cake altijd goed uit zijn vorm.

Ik heb klontjes bloem in mijn cake

Daar is eigenlijk maar 1 reden voor en dat is dat je de bloem en het bakpoeder niet gezeefd hebt. De volgende keer de bloem dus even zeven en je hebt geen last meer van klontjes bloem in je cake.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.