Tulband cake
Een tulband cake is eigenlijk een gewone cake maar dan gebakken in een tulband. Het is dus een cake in de welbekende tulband vorm. De ronde cake met het gat in het midden.Uiteraard kun je, net als bij een gewone cake variëren met de ingrediënten voor de tulband cake. Bak ook eens de gemarmerde tulbandcake.
Ook tulbandvormen zijn er in verschillende soorten en maten, bekijk hier tulbandvormen.
In het recept ga ik uit van een tulbandvorm van 24-25cm doorsnede.
Tulband cake recept
- 300 gram zachte roomboter
- 300 gram bloem
- 300 gram fijne tafelsuiker
- 6 grote eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel rasp van citroen
- 1 theelepel vanille extract
Tulband recept maken
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Doe de zachte roomboter samen met de suiker in een mengkom en klop met de (hand)mixer het geheel luchtig
- Voeg dan de citroenrasp en het vanille extract toe
- Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en roer na elk ei goed door
- Roer dan het bakpoeder en het zout door de bloem en zeef dit boven het ei/boter/suiker mengsel
- Roer nogmaals alles goed door elkaar zodat er een glad beslag ontstaat
- Vet de tulbandvorm goed in met boter (ik gebruik zelf graag een bakspray)
- Giet dan het beslag in de tulbandvorm en zet het geheel in het midden van de oven op een rooster
- Bak de tulbandcake in ongeveer 80-90 gaar (controleer na 80 minuten even door met een sateprikker in de cake te prikken, komt deze er droog uit dan is de cake gaar, blijft er nog beslag aan kleven verleng de baktijd dan steeds met 10 minuten en controleer dan weer
- Zodra de cake gaar is uit de oven halen en de cake eerst 10 minuten in het bakblik laten afkoelen, dan op een rooster storten en verder af laten koelen
Ingrediënten
- 300 gram zachte roomboter
- 300 gram bloem
- 300 gram fijne tafelsuiker
- 6 grote eieren
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 theelepel rasp van citroen
- 1 theelepel vanille extract
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Doe de zachte roomboter samen met de suiker in een mengkom en klop met de (hand)mixer het geheel luchtig
- Voeg dan de citroenrasp en het vanille extract toe
- Voeg dan 1 voor 1 de eieren toe en roer na elk ei goed door
- Roer dan het bakpoeder en het zout door de bloem en zeef dit boven het ei/boter/suiker mengsel
- Roer nogmaals alles goed door elkaar zodat er een glad beslag ontstaat
- Vet de tulbandvorm goed in met boter (ik gebruik zelf graag een bakspray)
- Giet dan het beslag in de tulbandvorm en zet het geheel in het midden van de oven op een rooster
- Bak de tulbandcake in ongeveer 80-90 gaar (controleer na 80 minuten even door met een sateprikker in de cake te prikken, komt deze er droog uit dan is de cake gaar, blijft er nog beslag aan kleven verleng de baktijd dan steeds met 10 minuten en controleer dan weer
- Zodra de cake gaar is uit de oven halen en de cake eerst 10 minuten in het bakblik laten afkoelen, dan op een rooster storten en verder af laten koelen