Iedereen is dol op een lekkere appeltaart en ik denk dat er niets meer Hollands is dan een ouderwetse appeltaart met kaneel door Oma gebakken. Dat appel en kaneel een perfecte combinatie is wisten we natuurlijk al dus daarom mocht dit heerlijke en makkelijke recept voor appel kaneel cake niet ontbreken op deze website.
De glazuur op de cake is optioneel maar ik vind het altijd wel lekker een extra laagje over de cake en het geeft de cake ook een mooie uitstraling, zeker als je deze in zijn geheel serveert als dessert bijvoorbeeld of aan tafel pas de plakjes er vanaf snijd.
Appel Kaneel cake met Glazuur
Ingrediënten
Voor de cake:
-
200 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
-
180 g kristalsuiker
-
1 zakje vanillesuiker
-
3 eieren
-
200 g zelfrijzend bakmeel
-
1 tl bakpoeder
-
2 appels (bijv. Elstar of Jonagold), geschild en in kleine blokjes
-
2 tl kaneel
-
2 el melk
-
Snufje zout
Voor de kaneelswirl:
-
2 el bruine basterdsuiker
-
1 tl kaneel
Voor het glazuur:
-
100 g poedersuiker
-
1–2 el water of citroensap
Bereidingswijze
-
Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier.
-
Klop de boter met de suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed door na elk ei.
-
Zeef het zelfrijzend bakmeel met de bakpoeder en een snufje zout. Spatel dit voorzichtig door het beslag. Voeg de melk toe voor een soepel geheel.
-
Meng de appelstukjes met de kaneel en schep ze door het beslag.
-
Giet de helft van het beslag in de cakevorm. Meng de ingrediënten voor de kaneelswirl en strooi dit over het beslag. Voeg dan de rest van het beslag toe en strijk glad.
-
Bak de cake in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of hij klaar is.
-
Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm, stort hem dan op een rooster en laat verder afkoelen.
-
Meng de poedersuiker met water of citroensap tot een dik vloeibaar glazuur. Druppel dit zigzaggend over de afgekoelde cake.

Ingrediënten
Voor de cake:
- 200 g ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 180 g kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 2 appels bijv. Elstar of Jonagold, geschild en in kleine blokjes
- 2 tl kaneel
- 2 el melk
- Snufje zout
Voor de kaneelswirl:
- 2 el bruine basterdsuiker
- 1 tl kaneel
Voor het glazuur:
- 100 g poedersuiker
- 1 –2 el water of citroensap
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175°C. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier.
- Klop de boter met de suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed door na elk ei.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel met de bakpoeder en een snufje zout. Spatel dit voorzichtig door het beslag. Voeg de melk toe voor een soepel geheel.
- Meng de appelstukjes met de kaneel en schep ze door het beslag.
- Giet de helft van het beslag in de cakevorm. Meng de ingrediënten voor de kaneelswirl en strooi dit over het beslag. Voeg dan de rest van het beslag toe en strijk glad.
- Bak de cake in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker of hij klaar is.
- Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm, stort hem dan op een rooster en laat verder afkoelen.
- Meng de poedersuiker met water of citroensap tot een dik vloeibaar glazuur. Druppel dit zigzaggend over de afgekoelde cake.