Carrot cake
Carrot cake oftewel wortel cake is een heerlijke cake met geraspte wortel. Nu denk je misschien groenten in mijn cake? Inderdaad en de carrot cake is echt verrassend lekker. In Amerika is het een veelgegeten cake en in Nederland zie je de carrot cake ook steeds vaker. De wortelrasp gaat rauw in het beslag en word bij het bakken helemaal zacht. Als vulling en topping gaat er een heerlijke roomkaasmengsel overheen. In ondertsaand recept heb ik monchou gebruikt maar mascarpone of andere naturel creamcheese kan ook.
Carrot cake recept
- 125 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 175 gram wortelrasp
- 100 gram walnoten grof gehakt
- 150 gram bloem
- 225 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- Rasp van 1 sinaasappel
- 3 eieren
- 2 eetlepel speculaaskruiden
Vulling/topping recept
- 50 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 200 gram monchou
- 200 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
- sap van 1/2 citroen
Carrot cake maken
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Vet een cakeblik (of tulband) in met wat boter
- Smelt de boter in een pannetje op zacht vuur
- Doe de bloem samen met het bakpoeder, suiker, zout, speculaaskruiden en de geraspte sinaasappelschil in een kom en meng goed door elkaar
- Giet de gesmolten boter erbij en roer goed door
- Voeg nu 1 voor 1 de eieren erdoor en roer steeds het ei erdoor voor je het volgende ei erbij doet
- Meng nu met een spatel de gehakte walnoten erdoor (handje achterhouden ter garnering) em daarna de geraspte wortel en spatel tot je een homogeen beslag hebt
- Giet het beslag in het bakblik en bak de cake in ongeveer 40-45 minuten gaar (controleer na 40 minuten met een sateprikker en verleng de baktijd steeds met 5 minuten tot de cake gaar is)
- Stort de cake op een rooster en laat afkoelen
- Klop in de tussentijd de roomboter voor de vulling/topping met een handmixer luchtig tot de boter wit begint te worden
- Voeg dan de monchou, de poedersuiker, het vanille extract en het sap van een ½ citroen toe en roer goed door elkaar
- Zodra de cake goed afgekoeld is kun je de topping over de cake uitsmeren (eventueel kun je de cake ook vullen met de helft van het mengsel
- Bestrooi de topping met de achtergehouden gehakte walnoten
Ingrediënten
- 125 gram roomboter kamertemperatuur
- 175 gram wortelrasp
- 100 gram walnoten grof gehakt
- 150 gram bloem
- 225 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel zout
- Rasp van 1 sinaasappel
- 3 eieren
- 2 eetlepel speculaaskruiden
Vulling/topping recept
- 50 gram roomboter kamertemperatuur
- 200 gram monchou
- 200 gram poedersuiker
- 1 theelepel vanille extract
- sap van 1/2 citroen
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Vet een cakeblik (of tulband) in met wat boter
- Smelt de boter in een pannetje op zacht vuur
- Doe de bloem samen met het bakpoeder, suiker, zout, speculaaskruiden en de geraspte sinaasappelschil in een kom en meng goed door elkaar
- Giet de gesmolten boter erbij en roer goed door
- Voeg nu 1 voor 1 de eieren erdoor en roer steeds het ei erdoor voor je het volgende ei erbij doet
- Meng nu met een spatel de gehakte walnoten erdoor (handje achterhouden ter garnering) em daarna de geraspte wortel en spatel tot je een homogeen beslag hebt
- Giet het beslag in het bakblik en bak de cake in ongeveer 40-45 minuten gaar (controleer na 40 minuten met een sateprikker en verleng de baktijd steeds met 5 minuten tot de cake gaar is)
- Stort de cake op een rooster en laat afkoelen
- Klop in de tussentijd de roomboter voor de vulling/topping met een handmixer luchtig tot de boter wit begint te worden
- Voeg dan de monchou, de poedersuiker, het vanille extract en het sap van een ½ citroen toe en roer goed door elkaar
- Zodra de cake goed afgekoelt is kun je de topping over de cake uitsmeren (eventueel kun je de cake ook vullen met de helft van het mengsel
- Bestrooi de topping met de achtergehouden gehakte walnoten